آزمایش سل فری یا همان NIPT
آزمایش سل فری یا همان NIPT که مخفف عبارت “Non-Invasive Prenatal Testing” به معنای آزمون غیر تهاجمی حاملگی می باشد، روش پیشرفتهای برای تشخیص بعضی از اختلالات کروموزومی در جنین می باشد.
آزمایش سلفری یا همان ان آی پی تی، یکی از جدیدترین روشهای تشخیص اختلالات کروموزومی در جنین است که به مادران باردار اجازه میدهد بدون نیاز به آزمایشهای تهاجمی (یعنی در این آزمایش ها امکان سقط جنین وجود دارد پس به آن ها تهاجمی گفته می شود) مثل آمنیوسنتز یا سی وی اس(CVS) اطلاعاتی درباره سلامت جنین خود را به دست آورند.
در آزمایش سلفری نمونه برداری مستقیم از خود جنین انجام نمی شود. یعنی برخلاف دو آزمایش گفته شده در بالا که در آن ها نمونه گیری به صورتی انجام می شود که نمونه های به دست امده نمونه هایی هستند که از خود جنین منشا گرفته اند، در آزمایش سلفری نمونه گیری به طور غیر مسقتیم انجام می شود اما چگونه؟!
در این آزمایش در هفته 10 بارداری به بعد مقدار 10سی سی از خون مادر گرفته می شود و از سرم جدا شده از این خون DNA جنین جدا می شود، زیرا در مادران باردار میزانی از DNA جنینی در خون مادران وجود دارد که با مطالعه آن می توان به مشکلات احتمالی کروموزومی جنین پی برد.
مزایای انجام آزمایش سلفری یا ان آی پی تی
- غیرتهاجمی بودن: یکی از مهمترین مزایای این روش، این است که بدون نیاز به نمونهبرداری مستقیم از جنین یا غشاء آمنیوتیک، اطلاعات درباره سلامت جنین بدست میآورد. این به مادران باردار اجازه میدهد تا بدون نگرانی از خطرات مربوط به آزمایشهای تهاجمی، اطلاعات دقیقی درباره سلامت جنین خود را بدست آورند.
- دقت بالا: آزمایش سلفری یا NIPT دارای دقت بالایی در تشخیص اختلالات کروموزومی است. این روش به مادران باردار اطمینان میدهد که نتایج آزمایش به طور قابل قبولی دقیق هستند.
- نتایج سریع: نتایج آزمایش NIPT به طور معمول در مدت زمان کوتاهی (معمولاً حدود 7-10 روز کاری) در دسترس قرار میگیرند. این به مادران باردار امکان میدهد تا در زمان کمی (البته کمی زمانبر تر از آمنیوسنتز) اطلاعات لازم را دریافت کرده و برنامهریزیهای لازم را انجام دهند.
- امکان انجام آن در زمانی ها زودتر در دوران بارداری، برخلاف آزمایشی مثل آمنیوسنتز که در بیشتر موارد در هفته 16ام بارداری انجام می شود آزمایش سلفری می تواند از هفته دهم بارداری انجام شود که این مزیت بسیار بزرگی محسوب می شود.
برای اطلاعات بیشتر حتما این مطلب را در مورد مقایسه آزمایش سلفری و آمنیوسنتز را بخوانید
محدودیتهای آزمایش سلفری یا همان NIPT
- محدودیت در تشخیص: این آزمایش برخلاف آمنیوسنتز قادر به تشخیص تمامی اختلالات کروموزومی نیست و تنها برای سه اختلال، سندرم داون، سندرم ادواردز یا همان تریزومی 18 و سندرم پاتو یا همان تریزومی 13 مورد استفاده قرار میگیرد.
- نیاز به تاییدیه: در صورت دریافت نتایج مشکوک و یا حتی دریافت احتمال وجود هر یک از تریزومی های گفته شده، نیاز به انجام آزمایشهای تاییدی دیگر مانند آمنیوسنتز وجود دارد زیرا با جواب خطرناک آزمایش سلفری امکان انجام سقط قانونی جنین وجود ندارد، و پزشکی قانونی برای صادر کردن اجازه سقط قانونی حتما به تایید جواب این آزمایش از طریق آزمایشات با دقت 100 درصدی مثل آمنیوسنتز و یا سی وی اس احتیاج دارد.