دامنه نرمال اعداد در غربالگری سه ماهه دوم بارداری یا همان تست کواد
در برخی از بارداری ها مادران باردار ممکن است غربالگری مرحله دوم بارداری یا همان تست کواد را علاوه بر غربالگری مرحله اول یا حتی بدون انجام غربالگری مرحله اول، نیز انجام دهند که دلایل زیر می تواند باعث این کار بشود:
1-انجام ندادن غربالگری سه ماهه اول بارداری یا همان غربالگری اول یا دابل مارکر.
2- وجود ریسک بینابینی در غربالگری سه ماهه اول بارداری.
3- برای اطمینان بیشتر به نتایج غربالگری، در برخی از موارد مادران به تنهایی یا با مشورت انجام گرفته با پزشک خود تصمیم به انجام غربالگری سه ماهه اول و سه ماهه دوم بارداری می گیرند و ریسک نهایی بیماری در جنین آن ها از طریق ترکیب نتایج هر دوی این غربالگری ها انجام می شود که به آن سکونشال یا ترکیبی نیز می گویند. دقت داشته باشید دقت غربالگری ها از زیاد به کم به این صورت می باشد، غربالگری سکونشال یا ترکیبی (که همانطور که گفته شد در آن نتایج حاصل از غربالگری مرحله اول و دوم بارداری با هم ترکیب می شوند، غربالگری مرحله اول، غربالگری مرحله دوم).
همانطور که در مطلب کلی مرتبط با غربالگری نیز گفته شده است در غربالگری مرحله دوم یا غربالگری سه ماهه دوم بارداری یا همان تست کواد ریسک بیماری های تریزومی 21 یا همان سندرم داون، تریزومی 18 ، سندرم اسمیت لملی اپتیز یا همان SLOS و در نهایت ناهنجاری های لوله عصبی یا همان NTDs ها بررسی می شوند.
دقت داشته باشید آنچه در مورد اعداد نرمال در غربالگری ها مهم است، خود عدد به صورت خام نیست یعنی برای مثال همانطور که پیشتر نیز بیان شد در این غربالگری فاکتورهای بیوشیمیایی در خون مادر بررسی می شوند از جمله، هاش سی جی یا hCG، آلفا فیتوپروتئین یا AFP ، استریول غیر کونژوگه یا uE3 و اینهیبین A یا Inhibin-A.
پس برای فهمیدن نرمال بودن این اعداد به هیچ عنوان روی عدد خام این فاکتورها توجه نکنید و توجه شما بر روی مام یا همان عدد مام باشد. برای همین پیش از خواندن ادامه این مطلب لطفا اگر مطلب مربوط به عدد مام را نخوانده اید ابتدا این مطلب را بخوانید تا بتوانید تفسیر درستی از اعداد نرمال غربالگری دوم داشته باشید که لینک آن مجدد در اینجا در خدمت شما قرار می گیرد:
معنا و مفهوم عدد مام در غربالگری های سه ماهه اول و دوم بارداری.
حالا که معنا و مفهوم عدد مام را متوجه شده اید.
لطفا برای فهم کامل بیماری هایی که در غربالگری دوم بارداری بررسی می شوند مطلب زیر را در مورد نحوه خواندن نمودار غربالگری مرحله دوم بارداری بخوانید:
فهم کامل نمودار غربالگری مرحله دوم بارداری یا همان تست کواد
پس تا اینجا متوجه موضوع عدد مام و بیماری های بررسی شونده در غربالگری مرحله دوم شده اید:
پس نتیجه گیری کلی این که هر چه عدد مام از عدد یک فاصله بگیرد خطر بیماری در جنین افزایش می یابد که قبلا هم در مطلب نحوه خواندن غربالگری توضیح داده شد و به صورت خلاصه در زیر می آید:
کاهش عدد مام در همه 4 عامل گفته شده می تواند باعث افزایش ریسک بیماری جنین به( تریزومی 13 )یا تریزومی 18 باشد.
افزایش عدد مام آلفافیتوپروتئین می تواند نشانه افزایش احتمال بیماری نقص لوله عصبی و سندرم اسمیت لملی اپتیز باشد.
پس دقت داشته باشید اگر MoM برای هاش سی جی بالاتر از 1 باشد
اگر MoM برای اینهیبین A بالاتر از 1 باشد
اگر MoM آلفا فیتوپروتئین کمتر از 1 باشد
اگر MoM استریول غیرکونژوگه کمتر از 1 باشد
احتمال سندرم داون در جنین افزایش می یابد. دقت داشته باشید هر چه اختلاف این اعداد از 1 بیشتر باشد باعث افزایش احتمال بیماری می شود.
و اگر MoM برای هاش سی جی کمتر از 1 باشد
اگر MoM برای اینهیبین A کمتر از 1 باشد
اگر MoM آلفا فیتوپروتئین کمتر از 1 باشد
اگر MoM استریول غیرکنژوگه کمتر از 1 باشد
احتمال تریزومی (13) و 18 در جنین افزایش می یابد. دقت داشته باشید هر چه اختلاف این اعداد از 1 بیشتر باشد باعث افزایش احتمال بیماری می شود.
و اگر MoM آلفا فیتوپروتئین بیشتر از 1 باشد احتمال بیماری هایی مثل SLOS و NTD(نقایص لوله عصبی یا Neural Tube Defects) در جنین افزایش می یابد.
آلودگی به زگیل تناسلی در بارداری