آزمایش سلفری یا NIPT چیست و چرا اهمیت دارد؟
آزمایش سلفری یا NIPT (Non-Invasive Prenatal Testing) یکی ازپیشرفته ترین روش های غربالگری غیر تهاجمی در دوران بارداری است و برای شناسایی اختلالات کروموزومی در جنین ، بدون خطر برای مادر و جنین ، انجام می شود.
آزمایش NIPT چگونه انجام می شود؟
در خون هر فرد میزانی از DNA موجود است که به آن DNA آزاد سلولی یا همان سلفری (Cell free) گفته می شود. یعنی سلول های ما مرده اند و DNA آنها به داخل خون ریخته است. در دوران بارداری ، بخش کوچکی از DNA جنینی به طور طبیعی از طریق جفت وارد جریان خون مادر می شود. این قطعات DNA آزاد، که به آنها cell-free fetal DNA گفته می شود، حاوی اطلاعات مهمی هستند. در آزمایش NIPT با گرفتن یک نمونه خون از مادر، DNA آزاد جنینی استخراج و تحلیل می شود تا ناهنجاری های احتمالی کروموزومی ، مانند سندرم داون (تریزومی 21)، تریزومی 18 و تریزومی 13 شناسایی شود.
آزمایش سلفری توسط تکنولوژی های پیشرفته مانند توالی یابی نسل جدید (NGS) انجام می شود تا دقت نتایج به بالاترین حد ممکن برسد.
این آزمایش جز آزمایش های غربالگری های حین بارداری قرار می گیرد . دقت این آزمایش به واسطه بررسی DNA جنین نسبت به سایر آزمایش های غربالگری حین بارداری ، بشدت بالاست ( بالاتر از 99% ) .
مزیت این آزمایش علاوه بر دقت بسیار بالا، غیر تهاجمی بودن این تست است زیرا برخلاف آمنیوسنتز با انجام یک آزمایش خون ساده از مادر، نمونه گیری آزمایش قابل انجام است.
همچنین مزیت بسیار مهم دیگر این آزمایش این است که برخلاف آمنیوسنتز که باید در هفته 16 بارداری انجام شود آزمایش سلفری می تواند در هفته های زودتر انجام شود، این آزمایش ازهفته 10 بارداری به بعد قابل انجام می باشد.
در این مطلب می توانید تفاوت آزمایش آمنیوسنتز و سلفری را بخوانید: تفاوت آزمایش سلفری با آمنیوسنتز