نحوه خواندن جواب غربالگری مرحله دوم بارداری
بحث کلی این متن در مورد خواندن غربالگری مرحله دوم می باشد. غربالگری مرحله دوم بارداری در بین زمان 15 هفته تا پایان 16 هفته یا به عبارتی 16 هفته و 6 روز قابل انجام می باشد.
اما بهترین زمان انجام آن هفته 15 ام بارداری می باشد.
در این غربالگری همانطور که در مطلب مرتبط نیز عنوان شد (برای کسب اطلاعات بیشتراین مطلب را بخوانید: دلایل و نتایج غربالگری سه ماهه اول و دوم بارداری) فاکتورهای بیوشیمیایی در خون مادر بررسی می شوند از جمله، هاش سی جی یا hCG، آلفا فیتوپروتئین یا AFP ، استریول غیر کونژگه یا uE3 و اینهیبین A یا Inhibin-A.
چون در این غربالگری 4 فاکتور بیوشیمیایی در خون بررسی می شود، به آن علاوه بر غربالگری مرحله دوم یا غربالگری سه ماهه دوم ، غربالگری کواد یا Quadruple Test نیز گفته می شود.
تفاوت عمده این غربالگری با غربالگری مرحله اول این است که در این غربالگری عدد ان تی مورد بررسی قرار نمی گیرد و اهمیتی ندارد.
به این صورت که در غربالگری مرحله اول میزان MoM محاسبه شده، عدد NT برای محاسبه ریسک مورد استفاده قرار می گیرد ولی در این جا NT مهم نیست.
هرگونه پرسشی در مورد آزمایش غربالگری، آمنیوسنتز یا سلفری خود دارید می توانید پس از سابسکرایب کردن در کانال یوتیوب مرکز ژنتیک پزشکی دکتر زعیمی با کلیک بر روی تصویر زیر، سوالات خود را در بخش کامنت ها بپرسید تا هر شب توسط آقای دکتر زعیمی به سوالات شما پاسخ داده شود.
معنا و مفهوم عدد MoM در غربالگری های دوران بارداری
تفسیر آزمایش غربالگری مرحله دوم یا همان تست کواد
برای خواندن آزمایش غربالگری مرحله دوم ابتدا به جدول زیر دقت کنید:
در بخش پایینی این جدول 4 عامل شیمیایی که در غربالگری مرحله دوم بررسی می شوند نوشته شده است. دقت داشته باشید:
1- اگر عامل اول یعنی هاش سی جی و عامل دوم یعنی اینهیبین A افزایش داشته باشند و یا آلفا فیتوپروتئین و استریول غیرکونژوگه در خون مادر کاهش داشته باشد در این صورت احتمال سندروم داون در جنین افزایش می یابد (ستون اول یا همان سندروم داون) . گاهی ممکن است فقط یکی از این حالت ها یا چند حالت باهم رخ دهد؛ مثلا افزایش هاش سی جی و کاهش آلفا فیتوپروتئین، یا افزایش اینهیبین A و کاهش استریول غیر کونژوگه یا کاهش آلفا فیتوپروتئین و کاهش استریول غیرکونژوگه. پس لزوما هر چهار حالت شاید باهم اتفاق نیافتد.
و همانطور که از توضیحات MoM در مطلب مرتبط آموختید عدد خالص این فاکتورها برای ما مهم نیست و عدد MoM مهم است.
2- کاهش همه 4 عامل گفته شده می تواند باعث افزایش ریسک بیماری جنین به ( تریزومی 13 ) یا تریزومی 18 باشد(ستون دوم جدول مرتبط به بیماری های تریزومی 18 و 13)
3-افزایش آلفافیتوپروتئین می تواند نشانه افزایش احتمال بیماری نقص لوله عصبی و سندروم اسمیت لملی اپتیز باشد (ستون سوم جدول مرتبط به NTD و SLOS).
پس دقت داشته باشید اگر:
- MoM برای هاش سی جی بالاتر از 1 باشد
- MoM برای اینهیبین A بالاتر از 1 باشد
- MoM آلفا فیتوپروتئین کمتر از 1 باشد
- MoM استریول غیرکونژوگه کمتر از 1 باشد
احتمال سندروم داون در جنین افزایش می یابد. دقت داشته باشید هر چه اختلاف این اعداد از 1 بیشتر باشد باعث افزایش احتمال بیماری می شود.
و اگر
- MoM برای هاش سی جی کمتر از 1 باشد
- MoM برای اینهیبین A کمتر از 1 باشد
- MoM آلفا فیتوپروتئین کمتر از 1 باشد
- MoM استریول غیرکونژوگه کمتر از 1 باشد
احتمال تریزومی 13 و 18 در جنین افزایش می یابد. دقت داشته باشید هر چه اختلاف این اعداد از 1 بیشتر باشد باعث افزایش احتمال بیماری می شود.
و اگر MoM آلفا فیتوپروتئین بیشتر از 1 باشد احتمال بیماری هایی مثل SLOS و NTD(نقایص لوله عصبی یا Neural Tube Defects) در جنین افزایش می یابد.
آلودگی به زگیل تناسلی در بارداری