آزمایش سلفری یا NIPT چیست و چرا اهمیت دارد؟
آزمایش سلفری برای بررسی DNA کروموزومی جنینی در دوران بارداری از طریق خون مادر انجام می شود.
در این آزمایش مقداری از خون مادر گرفته می شود و از درون این میزان خون DNA جنینی جدا می شود.
در خون هر فرد میزانی از DNA موجود است که به آن DNA آزاد سلولی یا همان سلفری (Cell free) گفته می شود. یعنی سلول های ما مرده اند و DNA آنها به داخل خون ریخته است.
در خون مادر علاوه بر DNA سلفری خود مادر میزانی از DNA سلفری جنین نیز وجود دارد که از طریق جفت وارد خون مادر شده است.
در آزمایش سل فری یا NIPT این میزان دی ان آی سلفری جنین از خون مادر جدا می شود و شناسایی سندرم کروموزومی جنین همانند تریزومی 21، 13، 18 و کروموزوم های جنسی از طریق آنالیز این میزان DNA جنینی انجام می شود.
این آزمایش جز آزمایش های غربالگری های حین بارداری قرار می گیرد ولی به واسطه اینکه بررسی ها در این آزمایش بر روی DNA جنین که به صورت مستقیم از خون مادر جدا شده است انجام می شود، دقت آن به شدت بالاتر از سایر آزمایش های غربالگری حین بارداری است و دقت آن بالاتر از 99% می باشد.
مزیت این آزمایش علاوه بر دقت بسیار بالای آن در این است که بر خلاف آزمایشی مثل آمنیوسنتز که بسیار دقیق است در آزمایش سلفری هیچ خطری برای جنین به وجود نمی آید چون در آن نمونه گیری تهاجمی انجام نمی شود و تنها نمونه گیری انجام شونده نمونه گیری بسیار ساده از خون مادر می باشد.
همچنین مزیت بسیار مهم دیگر این آزمایش این است که برخلاف آمنیوسنتز که باید در هفته 16 بارداری انجام شود آزمایش سلفری می تواند در هفته های زودتر انجام شود، این آزمایش قابل انجام در هفته 10 بارداری به بعد می باشد.
در این مطلب می توانید تفاوت آزمایش آمنیوسنتز و سلفری را بخوانید: تفاوت آزمایش سلفری با آمنیوسنتز